Proiecte

Zorile

Concursul școlar național „Festivalul Poeziei Ruse”, ediția a X-a

Svetlana MOLDOVAN
Concursul școlar național „Festivalul Poeziei Ruse”, ediția a X-a

Sub egida Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și Inspectoratul Școlar Județean Iași, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, al Fundației „Russkyi mir”, al Departamentului Internațional de cooperare economică și culturală din Moscova, reprezentanței „Rossotrudnicestvo” din România și al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” de la Universitatea „A.I. Cuza”, au organizat cea de a X-a ediţie a concursului școlar național „Festivalul Poeziei Ruse”. Acesta a avut loc în perioada 14-17 iulie 2017, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Festivalul-concurs este inclus din anul 2015 în Calendarul concursurilor școlare al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, iar din 2017 în Calendarul concursurilor școlare cu finanțare. În urma etapelor pe școală și pe județ, s-au calificat pentru a participa la etapa națională a festivalului 110 elevi care studiază limba rusă ca limbă maternă din județele: Tulcea, Iași, Constanța, Brăila, Neamț, Suceava.

Festivalul este un proiect național al Comunității Rușilor Lipoveni din România structurat pe modulele: Interpretare de poezie, Dramatizare sau montaj literar-muzical (după creațiile poeților aniversați/comemorați) și Ilustrații sau desene după operele poeților aniversați.
Participanții la „Festivalul Poeziei Ruse” sunt elevi din clasele V-XII care studiază limba rusă maternă în unitățile de învățământ cu predare în limba română.

În cadrul ediției din acest an a festivalului-concurs s-au marcat: 150 de ani de la nașterea lui Konstantin Balmont (1867-1942), 125 de ani de la nașterea Marinei Țvetaeva (1892-1941), 130 de ani de la nașterea lui Samuil Marșak (1887-1964), 10 ani de la moartea lui Erofei Ivanov (1939-2007) – poet rus lipovean, autorul versurilor imnului Comunității Rușilor Lipoveni din România.

 

FESTIVITATEA DE DESCHIDERE

 

Festivitatea de deschidere a ediției a X-a a concursului școlar național din 14 iulie 2017 a avut loc în amfiteatrul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Imediat după deschidere au evoluat elevii la secțiunea Montaj, după care au intrat, pe clase, elevii la modulul Interpretare/Recitare.

O misiune deloc ușoară au avut membrii Comisiei Naționale de Evaluare desemnată de Ministerul Educației Naționale (MEN): preşedinte - prof. univ. dr Leonte Ivanov de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, preşedinte executiv - prof. Livia Neculai, expert MEN, vicepreşedinte - inspectorul şcolar județean de la IŞJ- Iaşi Viorel Motaş, membri: conf. univ. dr Marina Vraciu şi redactorul-şef de la „Zorile” Svetlana Moldovan - coordonatorul proiectului cultural-educațional.

Concursul școlar a oferit elevilor posibilitatea să pătrundă mai bine în tainele literaturii ruse, întrucât poeții marcați în acest an nu sunt cuprinși în programa școlară. A fost remarcat de către membrii juriului nivelul mult mai ridicat al interpretărilor de poezie. Fiecare membru al comisiei de evaluare a apreciat fluența expunerii (fără monotonie, fără grabă, dar nici cu pauze prea lungi, fără hiatusuri sau bâlbâieli ale elevilor), intonația adecvată momentelor expunerii și stăpânirea perfectă a textului recitat, prezența scenică, codul mimico-gesticular adecvat, sublinierea prin mimică, gesturi, intonație, pauze, ton a valențelor textului recitat. Din păcate, câțiva elevi au fost încurcați de recuzita aleasă. În acest an mulți elevi au reușit să interacționeze cu spectatorii. Au fost multe interpretări reușite, pline de patos și talent actoricesc. Festivalul-concurs a fost o adevărată sărbătoare a limbii materne și a poeziei.

Criteriile clare prevăzute și în regulamentul concursului și cunoscute de către cei implicați în pregătirea concurenților se referă la modul de interpretare a textului poetic, prezenţa scenică a interpretului, pronunţia corectă în limba rusă. După cum se știe, intonația joacă un rol important, înțelegerea textului transmis, trăirea mesajului poetic, stăpânirea emoțiilor, ținuta vestimentară și interacțiunea cu publicul, naturalețea. Recuzita, de multe ori, în loc să impresioneze spectatorii, îi pune în dificultate pe elevi. Unii dintre concurenți s-au mai poticnit anul acesta la pronunția vocalei [o] (care, în poziţie atonă, se pronunţă [a] sau [ă] în funcţie de locul din cuvânt: хорошо se pronunţă [haraşo], плохо se pronunţă [plohă]). Atenție mai mare pentru edițiile viitoare ale festivalului-concurs și la vocalele [и] și [е], care se pronunţă ca [î] sau [ă] dacă urmează după consoanele [ж, ш, ц]: жизнь, режим, жемчуг, широко, машина, цирк, центр. De reținut că vocala [э] se pronunţă ca [e] deschis: [etă], [ekzamen], [mer], [paet], [paezia], [paetomu] şi nu: [ăto], [ăkzamen], [măr], [paăt], [paăzia], [paătomu].

Prezentatorii concursului școlar au fost elevii Lidia Ivanov și Flavian Ivanov din Iași, iar Claudia Euteiov din Rădăuți și Tomiță Ivanov din Iași au fost voluntarii care s-au implicat în organizarea ediției din acest an a festivalului. Fotografii, cărora nu le-a scăpat niciun moment important al festivalului, au fost: Valentin Filat, Leon Cosmin Ștefan și Iuliana Lovin. Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat.

 

PREZENTAREA CĂRȚILOR EDITATE DE CRLR ÎN LUNA IULIE 2017

 

Prof. univ. dr Feodor Chirilă, prof. univ. dr Leonte Ivanov și conf. univ. dr Marina Vraciu au prezentat cărțile apărute în luna iulie la Editura „C.R.L.R.” a Comunității – „Ziua Poeziei” (antologie de lirică rusă, alcătuită de Passionaria Stoicescu) și volumul de versuri Krai ty moi, rodimyi de Erofei Ivanov, vorbind și despre câteva dintre cărțile poetului Valentin Tălpălaru, rus lipovean originar din Târgu Frumos, prezent la eveniment.

În afară de marcarea a zece ani de la dispariția profesorului de limba rusă Erofei Ivanov, poetul rușilor lipoveni care a scris poezii în limba maternă, CRLR a adus un omagiu și celor doi profesori universitari doctori, regretații Andrei Ivanov și Ivan Evseev. Pe 16 iulie 2017, s-au împlinit 80 de ani de la nașterea prof. univ. dr Andrei Ivanov (1937-2005) - doctor în filologie, dialectolog, lingvist, traducător, publicist, membru fondator și primul președinte al CRLR, iar pe 11 august - 80 de ani de la nașterea prof. univ. dr Ivan Evseev (1937-2008) - doctor în filologie, lingvist, lexicograf, scriitor, publicist, mulți ani președinte al CRL-Timișoara.

 

REUNIUNEA PROFESORILOR

 

Cadrele didactice au participat, în cadrul Festivalului, la reuniunea anuală a profesorilor de limba rusă maternă, abordând mai multe aspecte privind studiul limbii în unitățile școlare unde învață elevii ruși lipoveni, cu referire expresă la grupele de elevi care vor studia limba rusă ca limbă maternă începând cu anul școlar 2017-2018. Inspectorul școlar de specialitate Livia Neculai de la Ministerul Educației a confruntat listele transmise de la unitățile școlare, prezentându-le cadrelor didactice la reuniune. De asemenea, au fost aduse la cunoștința lor câteva aspecte privind situația manualelor școlare în lucru, după noile programe avizate de MEN.

S-a stabilit ca ediția a XI-a a Festivalului Poeziei Ruse să se desfășoare în perioada 13-17 iulie 2018, la Cluj. În cadrul concursului școlar vor fi omagiați poeții ruși V. Vîsoțki, Feodor Tiutcev, Aleksandr Soljenițîn și Serghei Mihalkov. Se vor marca:

 100 de ani de la nașterea lui Aleksandr Soljenițîn (11 decembrie 1918 – 3 august 2008). În 2018 se împlinesc și 10 ani de la moartea laureatului Nobel. Puțini știu că Soljenițîn are și un volum de poezie. Câteva dintre poezii au fost traduse deja de scriitoarea Passionaria Stoicescu și prof. univ. dr Gheorghe Barbă și sunt cuprinse în volumul editat la CRLR în iulie a.c. – Ziua Poeziei;

 80 de ani de la nașterea lui Vladimir Vîsoțki – poet și actor, născut pe 25 iulie, multe dintre poeziile lui sunt traduse în limba română de aceeași scriitoare, Passionaria Stoicescu și prof. univ. dr Andrei Ivanov, care au scos și un volum în limba română cu poezii de Vîsoțki;

 215 ani de la nașterea poetului-filosof Feodor Tiutcev;

 105 ani de la nașterea lui Serghei Mihalkov – poet cu multe versuri pentru copii.

 

LAUREAȚII

Lista cu laureații ediției și ce poezii au recitat la festival este inserată pe pag. 20 a publicației noastre.

Toți elevii participanți și cadrele didactice au primit la festivitatea de închidere de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” premii și cadouri din partea CRLR, care au fost oferite de către președintele Silviu Feodor. Numeroase premii, constând în bani au fost oferite elevilor din partea IȘJ-Iași, prin dl inspector Viorel Motaș și cărți în limba rusă din partea agenției „Rossotrudnicestvo”.

Cina festivă a fost și ea o sărbătoare a poeziei, cântecelor și a limbii ruse, cu implicarea de excepție a elevilor și cadrelor didactice din Iași și Tulcea, elevii fiind acompaniați la acordeon de Pima Bejenaru din Sarichioi.

Le mulțumim pentru efortul depus tuturor cadrelor didactice, președinților de comunități locale implicați în pregătirea elevilor, părinților, elevilor, sponsorilor, organizatorilor.